Kreatív tartalmak

...

Adatvizualizáció

Az orosz–ukrán háború a magyar online sajtóban

A magyar hírportálok orosz–ukrán háborúról szóló cikkeinek szóhasználata képekben

Megnéztük, hogyan változik a háborús hírek szókészlete február 21-e óta.

...

Interaktív

Az orosz–ukrán háború a magyar online sajtóban

A magyar hírportálok orosz–ukrán háborúról szóló cikkeinek szóhasználata böngészhető, lekérdezhető, testreszabható, interaktív vizualizációk formájában

Fedezd fel az adatok mögött rejtőző információkat!

...

Adatvizualizáció

Az orosz–ukrán háború a magyar online sajtóban

A magyar hírportálok orosz–ukrán háborúról szóló cikkeinek szóhasználata diagramokon

Böngészd az összesített és a különböző szempontok alapján összeállított statisztikai kimutatásokat!

...

Adatvizualizáció

Móricz Zsigmond kapcsolati háló

A vizualizáció középpontjában Móricz Zsigmond látható, körülötte a levelező pályatársak állnak. 520 kézirat alapján 136 levelezőpartner állítja fókuszba az író pályakezdését.

...

Adatvizualizáció

Móricz-családfa

A Móricz- és a Holics-család kiterjedt rokonsági hálózata négy család, öt generáció, összesen 409 személy adatait és viszonyrendszerét ábrázolja.

...

Interaktív

Virtuális Móricz-séta

Budapest korabeli térképén bejárhatjuk a fiatal Móricz életének fontos helyszíneit. A képi és hangzó elemekkel teli állomások között barangolva ismerd meg az író alternatív életrajzát!

...

Keresztrejtvény

Ki mit tud Móriczról?

Oldd meg a feladványt, amelyet az író műveihez és életrajzához kapcsolódó kérdésekből állítottunk össze! A helyes megfejtés után elolvashatod Móricz kéziratban fennmaradt versét, amellyel még biztos nem találkoztál.

...

Adatvizualizáció

Móricz-szófelhő

Megnéztük, mely szavak fordulnak elő leggyakrabban a Móricz-levelezésben, és ebből szógyakorisági listát, majd szófelhőt készítettünk. Az interaktív ábrán a levélírók szóhasználatát ismerhetjük meg.

...

Adatvizualizáció

Móricz-stilometria

A Móricz-levelek stiláris jellemzőinek sajátosságait és ezek változását stilometriai szövegelemzési módszerrel vizsgáltuk. Figyeld meg, hogyan rajzolódnak ki a stiláris hasonlóságok és különbségek az ágrajzokon!

...

Adatvizualizáció

Kiss József-szófelhő

Megnéztük, mennyiben különbözik a Kiss József által írt levelek szóhasználata a neki írt levelekétől. Böngészd a szófelhőt, és vond le a tanulságokat!

...

Interaktív

Adventi Móricz-kalendárium

Karácsonyi képeslapok, titkos írású üzenetek, eddig ismeretlen történetek rejtőznek a karácsonyfán elhelyezett díszek és ajándékok mögött.