Kapcsolati háló

Elkészült a Vas István kapcsolati háló, itt külön oldalon nézheted!

Vas István kapcsolati hálója

Vas István hagyatékának meghatározó részét az Országos Széchenyi Könyvtár Kézirattára őrzi. Projektünk első szakaszában e gyűjteményben található levelezés adatait dolgoztuk fel vizualizáció formájában, amely jól láthatóvá teszi Vas István kapcsolatainak jellegzetességeit. A Kézirattár által őrzött hagyatékban több mint 2300 levél található összesen 506 különböző levelezőpartnertől. E személyek között a korszak olyan jelentős irodalmi alakjai is megtalálhatóak, mint Szabó Magda vagy Tandori Dezső, de Vas korai levelei között Radnóti Miklós vagy Szerb Antal nevével is találkozhatunk. A költő folyamatos kapcsolatban állt a kor egyéb meghatározó politikai-kulturális szereplőivel és magyar, illetve külföldi intézményekkel. Ezenkívül magánleveleket is szép számmal találunk a hagyaték darabjai között.

A vizualizációban arra törekedtünk, hogy e szerteágazó levelezéstörténetnek összefoglaló képet adjunk. A kör alakú kapcsolati háló középpontjában maga a költő áll, akihez közelebb és nagyobb csomóponttal helyezkednek el azon levelezőpartnerek, akikkel Vas a legtöbb levelet váltotta, míg egyre távolabb haladva csökken a levélváltások száma, így jól érzékelhető a kapcsolatok aktivitása. A különböző színek a partnereket nem, illetve típus alapján rendezik kategóriákba. A kék a férfiakat, a rózsaszín a nőket, a zöld az intézményeket, a lila pedig vagy a vegyes, egyszerre több emberrel zajló levelezési irányokat, vagy pedig a meghatározhatatlan – tehát például csak vezetéknévvel szereplő – partnereket jelöli.

A felületen egészében vagy részleteiben is tanulmányozhatjuk a hálózatot. Közelíthetünk és távolíthatunk a képernyőn, illetve az egyes csomópontokra – vagyis levelezőpartnerekre – kattintva jobb oldalon felugrik egy adatlap, ahol információkat kaphatunk az adott levelezési irány periódusáról, OSZK-s jelzetéről, illetve a levelek számáról és terjedelméről. Másrészt a bal oldali információs panelen lehetőség nyílik a név szerint való keresésre, ezalatt pedig legördülő menü segítségével szűrhetjük a címzetteket típusuk, nemük alapján. A különböző lekérdezésekkel így bizonyos demográfiai, szociológiai szempontok szerint is böngészhetünk a vizualizációban.