Fortepan/Barna Imre

A dhupla

Digital Humanities Platform

Digitális Bölcsészeti Platform

A Digitális Bölcsészeti Központ által fejlesztett online publikálási környezet a közgyűjtemények szöveges forrásainak digitális közreadására szolgál, így a kéziratos korpuszok mellett a nyomtatott és born digital (digitálisan született) tartalmak közzététele is szerepel a dhupla szolgáltatásai között. A kreatív tartalommegosztást nyelvtechnológiai elemzések és adatvizualizációk segítik.

A digitális filológiai ajánlásokat is tartalmazó, tudományos projektek tartalmainak publikálására is lehetőséget nyújtó korszerű kutatói és felhasználói felület a közgyűjteményi funkciók átalakulásának 21. századi kihívásaira reagál. A 2008-ban megújult Digitális Irodalmi Akadémia mellett, amely a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásait menti át a digitális korba, a 2021-ben induló Digitális Bölcsészeti Platform elsősorban klasszikus írók kéziratos és nyomtatott forrásait teszi elérhetővé, folyamatosan tágítva a közgyűjtemények tartalomszolgáltatásának stratégiáját.

Az új platform a DBK weboldallal együtt nyújt teljes képet a digitális bölcsészeti projektekről, ahol további információk találhatók.