Séta

A projektről

Virtuális sétánkban olyan budapesti helyszíneket gyűjtöttünk össze Móricz Zsigmond 1892 és 1913 közötti levelezése, valamint kézirattári dokumentumok alapján, melyek az író életének fontos állomásaihoz köthetők, nevezetesen az írói indulás szakaszához.

Ellátogatunk a Móricz által bérelt lakások és munkahelyek (Minisztérium, Statisztikai Hivatal, Az Ujság és a Nyugat szerkesztősége) épületeihez, valamint első írói sikerének, támogatóinak, barátságainak és Holics Jankához fűződő szerelmének történetéhez kötődő színterekre. Az első helyszíntől indulva időrendben haladhatunk a fővárosban való letelepedés és íróvá válás útján. Közben betekintést nyerünk a múlt század gazdasági viszonyaiba, a rohamosan fejlődő Budapest vízmentes napjaiba, a poloskás lakások okozta lakhatási problémákba és a „hurczolkodások" menetébe. Kövessük Móriczot a belvárosi és kispesti utcákon át a főváros térképén haladva, miközben a ceruza sercegése, az írógép kattogása megidézi az író folytonos munkában és közlekedésben telő mindennapjait!

Használati útmutató

A térképen az egyes helyszíneket számokkal jelöltük, melyek sorrendje Móricz életrajzának időbeliségét tükrözi. Ugyanakkor nem kell feltétlenül az általunk megadott sorrend szerint haladni. Amint rákattintunk egy-egy számra, megnyílik előttünk az adott helyszín mai utcaképe, melyet 360°-os szögben körbe tudunk járni. Érdemes jól szétnézni az egyes helyszíneken, hogy megtaláljuk az összes kis ikont, melyek alatt különböző érdekességeket, többek között korabeli képeket, levélrészleteket vagy hangzó anyagokat találhatunk.