Kapcsolati háló

Elkészült a Kiss József kapcsolati háló, itt külön oldalon nézheted!

Használati útmutató

A vizualizáció középpontjában Kiss József áll, körülötte 450 levelezőpartner látható. A csomópontok színe és elsődleges elrendezése a kapcsolat jellegét jelöli (személyes, családi, szakmai, hivatalos és egyéb). A levelezőpartnerek ezen belül kisebb csoportokban helyezkednek el, amelyeket a levélírók neme és típusa határoz meg (nő, férfi, intézmény). Ezt az információt hangsúlyozza az élek színe is, ezáltal jobban elkülöníthetőek a csoportok. A pontok amellett, hogy színükkel hovatartozásukat reprezentálják, méretükkel azt is megmutatják, milyen intenzíven leveleztek Kiss Józseffel.

Az élek óramutató járásával megegyező irányú haladása a Kiss József által küldött leveleket jelöli, az óramutató járásával ellentétes irányban haladó élek pedig azok a levelek, amelyeket Kiss József kapott. Az élek vastagsága azt jelzi, hogy az adott levelezési irány mennyire volt intenzív, továbbá segítségükkel leolvasható, hogy egy-, vagy kétirányú volt-e a levelezés.

Minden levélíróhoz, illetve címzetthez tartozik egy adatlap, amely a személy születési és halálozás dátumára, nemére vagy típusára és a levelezés nyelvére vonatkozó adatokat tartalmaz. A kapcsolat típusát az eddig általunk feldolgozott levelek alapján határoztuk meg. A „Kapcsolat jellege” mezőbe olyan adatok kerültek, amelyek jelenleg elérhetőek a Petőfi Irodalmi Múzeum katalógusában, ezek az adatok folyamatos revízió, illetve feltöltés alatt állnak. Az idegen nyelven írt levelek jelenleg feldolgozás alatt állnak, így a rájuk vonatkozó információk is hiányosak lehetnek. A levelezőpartnerekre szabadszavasan is rákereshetünk a bal oldali információs panelen, illetve a kapcsolat típusa szerint szűrhetünk az egyes csoportokra is.