Családfa

Elkészült a Móricz-családfa, újonnan kutatott adatok alapján.

A projektről

A PIM Kézirattárának Móricz Zsigmond-hagyatékában levő hivatalos és személyi dokumentumok, biográfiák és ágrajzok alapján indult kutatás új adatokkal járul hozzá az író és első felesége Holics Janka családtörténetének tanulmányozásához. A kutatócsoport számos digitalizált anyakönyvet, gyászjelentést, illetve egyéb internetes forrást is feldolgozott, emellett hasznosította például Porcsalmy Zoltán magántulajdonában található Holics családfa-rajzát is.

Móricz Zsigmond apai ágán a Móricz család 62 tagot számlál, az anyai, Pallagi-ág 90 felmenőt. Holics Janka apai ágán 142 személyt sikerült beazonosítani, a Szklenár-rokonságban pedig 101 főt. Az egyesített családfa összesen öt generációt ölel fel, melyből Zsigmond és Janka dédszülei határolják a legtávolabbit, gyermekeik pedig az utolsó generációt, melyet ábrázoltunk.

A genealógiai kutatás eredménye túlmutat a fiatal Móricz Zsigmond levelezésén, így nem csak a levélírók és az említett személyek közötti viszonyrendszer átláthatóságát segíti. Pontról-pontra, névről-névre haladva fedezhetjük fel a rokonsági hálózatot és közben azt is megtudhatjuk, milyen rokoni szálak fűzik az írót Árokszállásy Zoltán biológushoz, Simon Andor költőhöz vagy Nagy Lenke fotográfushoz.

A kutatás folyamatáról és a vizualizáció elkészítésének lépéseiről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Használati útmutató

A vizualizáción középen piros színnel kiemelve Móricz Zsigmond és első felesége, Holics Janka családja látható. Mellettük köralakban különböző színekkel jelölt négy szülői családfa helyezkedik el: Móricz apai ágán Móricz Bálint, anyai ágát tekintve pedig Pallagi Erzsébet családi kapcsolatainak rajza, továbbá Holics Janka édesapja, Holics Zsigmond és édesanyja, Szklenár Teréz felmenői.

A gráfon a teljes hálózatot láthatjuk, amely a kiterjedt rokonságot jeleníti meg. A pontokra ráközelítve fókuszba kerülnek az egyes nevek, amelyek között a vastagabb élek jelzik a házastársi, a vékonyabbak pedig a szülő-gyermek kapcsolatot. További szűréssel lehetőség van a családi ágakat külön is megtekinteni a „Válassz családot!” címszó alatt. A legördülő menüben szereplő lista a következőképpen alakul: Holics (Család 1), Szklenár (Család 2), Móricz (Család 3), Pallagi (Család 4) és Móricz Zsigmond szűk családja (Család 5). Egy-egy névre kattintva, jobb oldalon láthatóvá válnak az kiválasztott személyeket azonosító alapadatok, illetve innen is lehetőség nyílik további navigációra.