Írói levélváltások térben és időben

Kattints ide a térkép eléréséhez!

A projektről

Az interaktív térképes vizualizáció az OSZK DBK és a SZTAKI közös fejlesztéseként jött létre. Célja, hogy különböző írói levelezések adatainak együttes vizsgálatát tegye lehetővé.

A térképes ábrázolás vizuálisan vonzó és könnyen érthető módja az adatok bemutatásának. A vizualizáció jelenleg három levelezéskiadást jelenít meg: Móricz Zsigmond, Kiss József és Petőfi Sándor levelezését, de a tartalmak folyamatosan bővülnek a dHUplán megjelenő levelezéskiadások adataival.

A szűrési funkciók lehetővé teszik, hogy a gyűjteményeket együttesen és külön-külön is vizsgálhassuk. Helynév, ezen belül helytípus (keletkezési, feladási és átvételi hely) szerint leszűrhetjük a kapcsolódó leveleket, amellyel felderíthetünk küldési és fogadási helyszínek közötti kommunikációs kapcsolatokat, azonosíthatjuk, hogy mely városok, régiók vagy országok adták meg egy adott kulturális kör vagy társadalmi szegmens írásos kommunikációjának jellemző színterét.

Az idővonal segítségével tovább szűkíthetjük a keresést, ami lehetőséget ad arra, hogy a levelezések időbeli vonatkozásait, változásait is megfigyeljük, az adatokat történelmi kontextusba helyezzük.

A szűrési szempontok szerint kilistázott levelek adatlapjain a kapcsolódó helynevek, valamint keletkezési, feladási és átvételi dátumok mellett a feladó és címzett személyek is megjelennek. Ezáltal könnyebben elemezhetjük a levelezésekből kirajzolódó kapcsolati hálózatokat, például, hogy kik voltak a legaktívabb levelezőpartnerek, milyen kapcsolatban álltak egymással, mely pontokon fonódik össze az egyes írók kapcsolatrendszere.

A térképről is elindulhatunk a böngészésben: egy helynévre kattintva megkapjuk az összes kapcsolódó levél listáját. A levelezési irányokat nyilak mutatják.

Mind a helynevek, mind a személynevek közvetlen ugrópontot képeznek külső névterekre, ahol további információkat tudhatunk meg a levélváltás helyszíneiről és a levelezőpartnerekről, illetve egy adott levél adatlapjáról a levél szövegét is elérjük a dHUpla oldalán.